Zapraszamy na nasz profil!

Miesięczne Archiwum: Grudzień 2017

RODO

Klauzula informacyjna

Spełniając obowiązek informacyjny wynikający z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) niniejszym  informujemy , że

1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Przedszkole Niepubliczne „RADOŚĆ” Urszula Pachnik, Paweł Pachnik s.c tel.: 523429315, adres e-mail: przedszkole@radosc.com Mogą się Państwo kontaktować z nami w następujący sposób: listownie, telefonicznie ,  e-mailem.

2. Kontakt z Inspektorem ochrony danych w Przedszkolu Niepublicznym „RADOŚĆ” Urszula Pachnik, Paweł Pachnik:  e-mail tomaszpowala@wp.pl

  3. Państwa dane osobowe  będą  przetwarzane na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a) i zgodnie z treścią ogólnego     rozporządzenia o ochronie danych w celu realizacji procesu dydaktyczno-wychowawczego Pani/Pana/Państwa dziecka.

4. Przysługuje Państwu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego -Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

5.Dane udostępnione przez Państwa będą podlegały udostępnieniu innym odbiorcom tzn. instytucjom upoważnionym z mocy prawa.

6. Państwa dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji , w tym profilowaniu.

7. Administrator danych nie ma zamiaru przekazywać danych osobowych do osób trzecich lub organizacji międzynarodowych.

8. Dane osobowe będą przechowywane przez okres nie dłuższy, niż jest to niezbędne w celu realizacji procesu dydaktyczno-wychowawczego.

 

 

 

 

 

 

Wigilia w przedszkolu

20.12.2017 w naszym przedszkolu uczestniczyliśmy w spotkaniu wigilijnym. Wszyscy spotkaliśmy się przy stołach wigilijnych na dużej sali gimnastycznej, gdzie dzieci podzieliły się opłatkiem między sobą oraz z pracownikami. Dzieci z grupy V zaprezentowały dziecięce jasełka. Każdy skosztował pysznych pomarańczy oraz słodyczy. W świątecznym kolędowaniu towarzyszył nam pięknie śpiewający Gwiazdor.Jak zwykle nie zabrakło prezentów i upominków dla wszystkich. Dzieci bardzo się cieszyły, że mogły być blisko Gwiazdora. Razem z nim śpiewały kolędy, pozowały do zdjęć grupowych, częstowały się cukierkami, rozmawiały o świętach.

W tym uroczystym dniu odwiedziła nas pani Ada, pan Taras grający na trąbce oraz pani Monika. Wysłuchaliśmy kolęd oraz pastorałek wykonanych na trąbce i pianinie, obejrzeliśmy taniec Pani Zimy. Wspólnie z muzykami śpiewaliśmy kolędy

 

Przedstawienie „Wigilia świętego Mikołaja”

15 grudnia 2017 gościliśmy w naszym przedszkolu aktorów teatru Vaśka. Obejrzeliśmy przedstawienie „Wigilia św. Mikołaja”. Psotny diabełek i grzeczny aniołek towarzyszyli nam podczas śledzenie losów narodzin Jezuska. Wspólnie czytaliśmy listy dzieci do świętego Mikołaja oraz śpiewaliśmy kolędy. Bogata dekoracja oraz głos i postać świętego Mikołaj wzbogaciły nasze doznania artystyczne

Seans planetarium

13 grudnia 2017 mieliśmy okazję uczestniczyć w seansie przenośnego planetarium. Obejrzeliśmy „kosmiczna” bajkę o małej gwiazdce, która poszukiwała swoich planet oraz swojego imienia. Po zwiedzeniu galaktyk i przestrzeni międzyplanetarnych wraz z gwiazdką „byliśmy” na Marsie, Jowiszu i innych planetach. Mała gwiazdka znalazła swoje imię- Słonce. Dowiedziała się także jak nazywają się jej planety z Układu Słonecznego.

Doświadczyliśmy niesamowitego przeżycia podczas tej kosmicznej wyprawy dowiadując się wielu ciekawych rzeczy o gwiazdach i planetach

Mikołajki

6 grudnia dzieci od samego rana z dużym entuzjazmem opowiadały, jakie niespodzianki w bucie zostawił im Święty Mikołaj. Radość i napięcie rosły, kiedy to najmłodsi i najstarsi przedszkolacy usłyszeli rozlegający się dźwięk mikołajowego dzwonka. Zdziwienie było ogromne, kiedy dzieci otworzyły drzwi swoich sal. Zobaczyły duże worki wypełnione prezentami. Każda grupa wypakowała niezwykłe podarki od Świętego Mikołaja. Przedszkolacy z radością oglądały nowe zabawki. Nie zabrakło nowoczesnych zabawek tematycznych, gier, układanek, puzzli, zestawów edukacyjnych. Dzieci z Przedszkola „Radość” gorąco dziękują Świętemu Mikołajowi.

Jesienne kompozycje

Pod koniec listopada dzieci 6 letnie wzięły udział w warsztatach plastycznych, podczas których tworzyły kompozycje przestrzenne z materiału przyrodniczego. Starszacy mieli okazję wykazać się na zajęciach pomysłowością, kreatywnością tworzenia i inwencją twórczą. Mając do wyboru przeróżne „naturalne dary” komponowały jesienne bukiety. Technika pracy była niełatwa, ale najstarsze dzieci udowodniły, że nie brakuje im pomysłów i chęci tworzenia.